Første havvandvarmepumpe under tag

En stor kran løfter dele til havvandvarmepumpe på plads gennem Maskinrummets tag. Maskinrummet ligger på hjørnet af Hjortholmsvej og Dagmar Petersens Gade, tæt ved Molslinjen.

Fjernvarmens grønne omstilling i Maskinrummet

For få uger siden ankom den første af foreløbigt to havvandvarmepumper til Maskinrummet på Aarhus Ø. Denne varmepumpe er nu ved at blive monteret og skal herefter testes, inden den bliver sat i drift i løbet af efteråret.

Havvandvarme

Omkring årsskiftet ankommer endnu en af slagsen, og herefter starter en ny testperiode, nu med begge pumper, som skal omdanne energien fra havvand til fjernvarme. Projektet er et demonstrationsprojekt inden for vedvarende energi i fjernvarmen, og varmen vil blive ledt ind i fjernvarmenettet på Aarhus Ø til varmekunder hos AffaldVarme Aarhus.

Fjernvarme for de forbipasserende

Udover havvandsvarmepumperne huser Maskinrummet fremfor alt et veksleranlæg til fjernvarme, men også et affaldssug og ledninger til kabelejere.

Så allerede på den måde er Maskinrummet en utraditionel fjernvarmebygning. Dertil kommer, at Maskinrummet både udvendigt og indvendigt blive brugt til at fortælle om fjernvarme, om fjernvarmens grønne omstilling og om andre klimavenlige tiltag.

Så udover sine forskellige tekniske opgaver henvender Maskinrummet sig også til forbipasserende, til skoleelever, til uddannelsessøgende og til fjernvarmebranchen fra nær og fjern.

Se det på film

Du kan også se to film om havvandvarmepumperne og Maskinrummet: