Få styr på juleaffaldet

Julen er hjerternes, børnenes og gavernes fest – men der er også meget affald. Ikke alene er der usædvanligt meget affald i julen. Affaldet er også usædvanligt i sig selv. Hvordan er det for eksempel lige, man på korrekt vis kasserer en udtjent juledekoration? Eller et afpillet juletræ? Og hvordan var det nu, det var med gavepapir ..?

Her følger en guide til korrekt bortskaffelse af de mest gængse juleaffaldstyper.

Juletræet
Når du har plyndret juletræet, kan du aflevere det på genbrugsstationen. Husk at fjerne al julepynten. Hvis du bor i midtbyen indenfor Ringgaden, kan du få afhentet juletræet som storskrald. Bestil afhentning af juletræer i midtbyen på www.affaldvarme.dk/storskrald

Gavepapir
Gavepapir sorteres fra og lægges i beholderen til papir og småt pap. Husk at fjerne oplagte tape-rester og især gavebånd.

Gavebånd
Gavebånd skal ud sammen med det almindelige restaffald. Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå.

Juledekorationer
Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres og afleveres som haveaffald på genbrugsstationerne. Kugler, lys og bånd skal sammen med ler og oasis (blomsterskum) til restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen.

Julekalender
Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og sorteres som plast. Side 2 af 3

JulekortJulekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal det afleveres som elektronisk affald eller batteriet tages ud og afleveres separat.

Pap
Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) kan du lægge i beholderen til papir og småt pap. Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør. Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det f.eks. drejer sig om legetøjsindpakning. Bestil afhentning af storskrald på www.affaldvarme.dk/storskrald

Batterier
Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer. De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere, lægge i batteriindkastet på en nedgravet beholder eller aflevere dem på genbrugsstationen. Lyskæder Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald. Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal.

Fyrværkeri
Fyrværkeri er ikke decideret juleaffald, men det bliver aktuelt lige om lidt: Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller fusere, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne.

Tømning af affaldsbeholdere
Der er enkelte steder, hvor skraldemanden kommer lidt tidligere end ellers.

Klik her for at se ændrede tømningstider

Overfyldt affaldsbeholder
Hvis din egen affaldsbeholder til restaffald bliver overfyldt, kan du stille ekstra affald i sække ved affaldsbeholderen. Skraldemanden tager det med, næste gang du får tømt din affaldsbeholder. Du skal dog huske at bestille i forvejen:

Bestil afhentning af ekstra restaffald på www.affaldvarme.dk/mitaffald. Du skal logge på med dit NemID og klikke på Bestil afhentning af ekstra restaffald. Bestil senest to dage før skraldemanden kommer.

Hvis du ikke har mulighed for at bestille en afhentning online, kan du købe mærker til sækkene på genbrugsstationerne, hvor der kan betales med dankort og MobilePay, samt på Borgerservice på DOKK1 og på bibliotekerne i Højbjerg, Risskov, Viby og Åbyhøj.

Der kan ikke bestilles afhentning af ekstra sæk med glas, plast og metal eller papir og småt pap, men der kan bestilles en ekstra tømning af beholderen.

Hvis en nedgravet affaldsbeholder er overfyldt, kan du melde det til AffaldVarme Aarhus’ kundeservice på 89 40 16 00 (man-fre kl. 8-15).