Nyt bæredygtigt energianlæg leverer mere end varme

Et nyt og bæredygtigt energianlæg er skudt i vejret på Aarhus Ø. Det skal forsyne de mange nye beboere og virksomheder på Aarhus Ø og i Aarhus Midtby med fjernvarme. Nu skal det hele under tag, så derfor er der rejsegilde fredag 8. september kl. 11.30, Hjortholmsvej 2a, Aarhus Ø.

Det kommende anlæg skal ikke kun levere varme til området, men også være en attraktion for de forbipasserende. Anlægget bliver en del af gadebilledet, og det er planen, at borgerne i området skal kunne komme forbi og bruge den ydre bygning til f.eks. sportsaktiviteter.

”Det nye energianlæg på Aarhus Ø skal bidrage med mere end fjernvarme. Bygningen skal være en attraktion for aarhusianere på tur, men den bliver også et udstillingsvindue for tekniske aktører fra verdens storbyer på udkig efter muligheder inden for grøn omstilling,” siger Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

Varme fra havvand

Energianlægget skal drage fordel af placeringen tæt på Aarhus Bugt og udnytte energi fra havvand. Havvandet bliver hentet i havnebassinet og ledt til energianlægget gennem en nedgravet ledning. Når energianlæggets varmepumpe har trukket energi ud af vandet, bliver det nu afkølede vand ledt ud i havnen. Varmepumpen er et udviklingsprojekt, og energien fra pumpen skal supplere fjernvarme fra den mere traditionelle varmeproduktion, når elprisen er lav.

Bygningen skal bruges

Energianlægget bliver en bygning i samspil med omgivelserne. Den ligger ved de rekreative områder og højtprofilerede arkitektur på Aarhus Ø. Bygningen får derfor store vinduespar-tier med indkig til energianlægget, så AffaldVarme Aarhus kan bruge bygningens ydre til at fortælle om fjernvarmens knowhow.

Anlægget ventes i drift i første kvartal 2018.